Food Science - Progetti di ricerca 36° Ciclo

Si riporta un elenco di progetti potenzialmente attivabili per il 36 ciclo. Data la disponibilità limitata di posti, non tutti i progetti saranno attivati. Inoltre, il collegio potrà individuare successivamente anche altri progetti non presenti in questo elenco.

Il candidato al momento della prova orale sarà chiamato ad individuare - nella lista di seguito riportata - un progetto di ricerca di proprio interesse per il Dottorato, su cui sarà incentrato anche il colloquio. Il titolo del progetto contiene un link ad una scheda descrittiva. La scelta del progetto non è necessariamente legata all'eventuale progetto di ricerca che il dottorando svolgerà nel caso in cui risulterà vincitore del concorso di ammissione.

Tutti i progetti ad eccezione del N.11 possono essere scelti sia da candidati laureati in Italia che all'estero.

 

PROGETTI

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Proponente TUTOR

Titolo progetto

1

Adamo Paola

Identification and Traceability of fish products from Mediterranean FAO area 37.

2

Aponte Maria

Evaluation of the role of germination and sporulation dynamics for the probiotic functionality of Bacillus spp

3

Cirillo Teresa

Characterization and study on the recycling of coffee by-products for the manufacture of feed and functional food intended for human use and bioplastics.

4

Di Monaco Rossella

New sensory methods ensuring authenticity and fostering Mediterranean fish.

5

Mauriello Gianluigi

Fermentation and probiotication of fruit juices for development of products with medium-long shelf life.

6

Miele Nicoletta A. Development of colloidal systems for three dimensional food printing

7

Romano Annalisa

Modelling in vitro digestion as strategy in developing tailored foods for a sustainable diet.

8

Romano Raffaele

Green technologies for extraction of bioactive compounds from plant by products processing industries to be used as nutraceuticals, food ingredients and antimicrobial.

9 Torrieri Elena Active antioxidant packaging to preserve the quality of minimally processed fruit and vegetables.
10 Vingiani Simona The role of soil geochemical composition in the quality of wine grapes and wines of viticultural terroirs.
11* Ercolini Danilo Understanding the food-related gut volatilome: a further brick in the way to gut health.
12** De Filippis Francesca Metagenomics and Big-Data approaches for monitoring food quality and safety

 

*Progetto eventualmente disponibile solo per candidati laureati all'estero

**Borsa di Studio finanziata su fondi di Dipartimento nell'ambito del progetto DiTECT - DIgital TEChnologies as an enabler for a conTinuous transformation of food safety system, finanziato dall'Unione Europea nel programma Horizon2020.

 

PROGETTI NON COPERTI DA BORSA

13 Rouphael Youssef

Microelemental Biofortification of Microgreens and Configuration of Functional Quality

14 Aronne Giovanna  Analysis of the biological and nutritional characteristics of new plant species suitable for cultivation in space