Food Science - Progetti di ricerca 37° Ciclo

Si riporta un elenco di progetti potenzialmente attivabili per il 37° ciclo. Data la disponibilità limitata di posti, non tutti i progetti saranno attivati. Inoltre, il collegio potrà individuare successivamente anche altri progetti non presenti in questo elenco.

Il candidato al momento della prova orale sarà chiamato ad individuare - nella lista di seguito riportata - un progetto di ricerca di proprio interesse per il Dottorato, su cui sarà incentrato anche il colloquio. Il titolo del progetto contiene un link ad una scheda descrittiva. La scelta del progetto non è necessariamente legata all'eventuale progetto di ricerca che il dottorando svolgerà nel caso in cui risulterà vincitore del concorso di ammissione.

Tutti i progetti ad eccezione del N.10 possono essere scelti sia da candidati laureati in Italia che all'estero.

PROGETTI COPERTI DA BORSA

 

 

Proponente tutor

Titolo del progetto

1

Caracciolo Francesco

Development of a hybrid econometric-machine learning model for the economic analysis of the food systems

2

Cozzolino Vincenza

Impact of biological farmyard compost amendment on soil phosphorus bioavailability and dynamic, soil microbial community composition, and fruit quality in different horticultural and tree-based cultivation systems

3

Ferranti Pasquale

Novel pulse-based ingredients for infant food

4

Gambuti Angelina

Understanding the grape to wine interface to manage phenolic composition and longevity of red wines

5

Genovese Alessandro

Effect of hydroponic forages in the feeding dairy buffaloes on chemical and sensory properties of milk and mozzarella cheese

6

Paradiso Roberta

Setting light spectrum to enhance the nutraceutical properties of edible flowers

7

Rigano M. Manuela

Development of innovative platforms for the production of antimicrobial peptides and allergenic proteins

8

Romano Annalisa

Modelling in vitro digestion as strategy in developing tailored foods for a sustainable diet

9

Romano Raffaele

Green technologies for extraction and recovery of bioactive compounds from plant by products processing industries to be used as nutraceuticals, food ingredients and antimicrobial.

10*

Sarghini Fabrizio

Optimal shape design of ohmic heating chambers

 

* Progetto eventualmente disponibile solo per candidati laureati all'estero

 

PROGETTI NON COPERTI DA BORSA

 

Proponente tutor

Titolo del progetto

11

Cosenza Gianfranco

Transcriptional profile of genes expressed in Mediterranean Italian buffaloes with extreme phenotypes for milk traits

12 Terribile Fabio

Impact of land degradation on typical agri-food products through the development of Geospatial Decision Support Systems

 

PROGETTI AGGIUNTIVI COPERTI DA BORSA

 

Proponente tutor

Titolo del progetto

13

DE PASCALE S.

Impact of light on plant growth: characterisation and modelling

14 VINALE F. Messa a punto di protocolli ecosostenibili per la protezione di frutta secca (Nocciolo, Mandorlo, Noce, Pistacchio e Castagno) per la produzione industriale